Reģistrācija grils.lv ir par baltu (vai citas krāsas) velti. Dari TO šeit!

Izlasīsi 3 minūtēs (597 vārdi)

Kā grilā aizdedzināt ogles?

Demo reklāma
charcoal-84670_1280

Apkārt dažām parafīna bumbiņām piramīdas veidā salieciet ogļu briketes vai kokogles, pēc tam aizdedziniet parafīna bumbiņas. Kad piramīdas centrā ogles sāks gailēt, ar grila stangām vēl neaizdegušās ogles pārceliet uz augšu. Tiklīdz visas ogļu briketes sāks degt ar gaiši oranžu liesmu un pārklāsies ar plānu pelnu kārtiņu, bet kokoglēm maliņas būs uzkarsušas, tās ir jānovieto uz restītes.

Kā noteikt, cik daudz ogļu būs grilam nepieciešamas?

Viss ir atkarīgs no tā, cik liels ir grils un cik daudz produktu jūs vēlaties pagatavot. Lai aizpildītu 2/3 klasiskā sfēriskā grila, kura diametrs ir 55 cm un pagatavotu pusdienas 6 personām, būs nepieciešamas 80 – 100 standarta ogļu brikešu. Ja gatavošanas process būs ilgāks par 45 min, tad visticamāk jums būs vēl nepieciešamas papildus ogles.

Ja pēc tam, kad esat izbēruši ogles uz restes, starp tām ir izveidojušās tukšas starpas, aizpildiet tās ar 5 – 7 cm lieliem ogļu gabaliņiem. Ogļu ,,spilvena,, diametram ir jābūt par 10 cm lielākam nekā pagatavojamais produkts, pretējā gadījumā ēdiens apcepsies nevienmērīgi.

Kad uz grila likt produktus cepšanai?

Kad ogļu briketes ir pārklājušās ar plānu pelnu kārtu, bet kokogles būs viscaur sakarsušas, karstums no oglēm būs ļoti spēcīgs. Vairumam produktu, kurus gatavo uz grila, šāda temperatūra ir pārāk augsta.

Izkārtojiet ogles grilā pēc saviem ieskatiem, uzlieciet restīti cepšanai un aizveriet grilu. Ir svarīgi, lai grils siltu 10 – 15 min, tad restīte cepšanai būs pietiekami uzkarsusi, un uz tās varēsiet produktus ātri apcept. Bez tam, kad restīte ir pietiekami uzkarsusi, to pēc gatavošanas ir vieglāk notīrīt.

Kā pēc iespējas ilgāk grilā uzturēt karstumu?

Parasti, izmantojot ogļu briketes, ik pēc 40 – 60 minūtēm karstums grilā samazinās par 40 grādiem. Kokogles atdziest vēl ātrāk. Lai grilā uzturētu vēlamo temperatūru, ir nepieciešams periodiski pielikt ogles. Standarta ogļu briketēm ir nepieciešamas apmēram 20 min, lai tās uzkarstu līdz maksimumam. Tāpēc ogļu briketes vislabāk ir grilā aizdedzināt 20 – 30 min pirms gatavošanas.

Dabīgās kokogles un kokogļu briketes sadeg ātrāk nekā parastās grila ogļu briketes. Par cik kokogles uzkarst ātrāk, tad tās grilā aidedziniet 5 – 10 min pirms gatavošanas.

Mazā izmēra ogles sadeg vēl ātrāk, tāpēc tās ir jāpieliek biežāk. Lielā izmēra ogles sakarst lēnāk un deg ilgāk. Dabīgo kokogļu priekšrocība ir tā, ka pat degšanas sākuma stadijā, tās neizdala nekādas blakus smakas.

Lai grilā uzturētu vēlamo temperatūru, ik pēc 45 – 60 minūtēm ir jāpieliek 10 – 15 ogļu briketes vai attiecīgo daudzumu kokogļu.

Priekš kam grilam ir nepieciešamas ventilācijas atveres?

Ventilācijas atveres, kuras atrodas grila grīdā un vākā, regulē gaisa plūsmu. Jo spēcīgāka ir gaisa plūsma, jo lielāks ir ogļu radītais karstums, un tātad ogles būs jāpieliek biežāk. Lai samazinātu ogļu sadegšanas ātrumu, parasti vāka ventilācijas atveri atstāj pusaizvērtu, bet pašu vāku atstāj aizvērtu. Grila grīdā esošo ventilācijas atveri gatavošanas procesā vienmēr vajadzētu atstāt atvērtu, lai nenodzistu uguns.

Pēc ogļu izdegšanas paliek zināms daudzums pelnu. Ja grilā ir sakrājies daudz pelnu, tad tie var nosprostot ventilācijas atveres, un tad skābekļa piekļuve būs apgrūtināta. Tāpēc ik pēc  stundas ir nepieciešams iztīrīt ventilācijas atveres, vairākas reizes tās atverot un aizverot.

Ko darīt, ja grilā ir uzliesmojis uguns?

Ar oglēm kurināmā grilā uguns visbiežāk uzliesmo pirmajās sekundēs pēc produktu izvietošanas uz restītes vai produktu grozīšanas procesā. Šajā gadījumā uzreiz grilam uzlieciet vāku un uz pusi aizvēriet vākā esošās ventilācijas atveres, lai samazinātu skābekļa pieplūdi. Reizēm ar to pietiek, lai uguns liesma noplaktu.

Liesmu grilā ir jāuzmana caur pavērtajām ventilācijas atverēm. Ja tomēr uguns liesma nenoplok, vajag atvērt grila vāku un cepšanai novietotos produktus pārvietot uz mazāko karstuma zonu. Kā likums, pēc pāris sekundēm, kad tauki ir sadeguši, liesma noplok. Kad liesma ir noplakusi, produktus var novietot atpakaļ maksimālā karstuma zonā.

Kā garšīgi pagatavot karpu?

Kaut kas līdzīgs

 
© 2022 Grils.lv. All Rights Reserved.
Designed by Enins.lv.
Cron Job Starts