Reģistrācija grils.lv ir par baltu (vai citas krāsas) velti. Dari TO šeit!

Izlasīsi 2 minūtēs (342 vārdi)
Izcelts saturs

Fakti par grilēšanu, ko Tu varēji arī nezināt…

Demo reklāma
1614108792_11-p-fon-dlya-gril-menyu-15

Neviens īsti nezin, no kurienes cēlies barbekjū. Daži uzskata, ka tā aizsākumi meklējami Spānijā. Spāņiem ir līdzīgs vārds "barbacoa", ar kuru apzīmē koka konstrukciju, uz kuras gatavoja ēdienu. Citi atkal saka, ka to ieveda franči, kad uz dienvidiem atceļoja karību pirāti. Stāsta, ka šie pirāti kūpināja veselus dzīvniekus uz speciāliem iesmiem. Īsāk sakot, grūti patiekt, no kurienes radies šis pagatavošanas veids, bet mēs vienalga priecājamies par to.

Amerikā BBQ tradīciju ieviesa pat Baltajā namā. Pirmo reizi šādu pasākumu organizēja 36-ais ASV prezidents Lindons Džonsons. Kopš tā laika katru gadu prezidenta rezidencē gatavo uz grila ribiņas.

Grilēšanai izmanto dažādu koku ogles, jo tas piešķir ēdienam īpašu aromātu. Populārākie ir ozols, ķirsis, ābele un kļava. Taču ir tādas šķirnes, kuras vispār nekad nevajag izmantot ēdiena gatavošanai - piem, egle un priede, jo tie satur sveķus.

Populārākais grilēšanas piederums ir speciālas knaibles ar gariem rokturiem (77%), tiem seko dakša (64%) un tad birste grila tīrīšanai (63%).

Viens no pirmajiem zināmajiem griliem ir atrasts Knosā, kur valdījis leģendārais Mīnojs un kas atrodas vienā no Grieķijas salām - Krētā. Amerikas iedzimtie indiāņi konservēja gaļu, to iesālot vai kaltējot saulē. Lai pasargātu gaļu no mušām, viņi novietojuši to virs nelieliem, dūmojošiem ugunskuriem.

Grilēšana ASV kļuva populāra XIX gs., kad kovboji no saviem saimniekiem dabūja vissīkstāko, viscīpslaināko gaļu un to stundām ilgi cepa, lai tā kļūtu mīkstāka.

Indonēzijā kumosa lieluma marinēta cāļa gabali, ko sauc par Saté, tiek uzvērti uz bambusa iesmiem, grilēti un tad pārlieti ar zemesriekstu mērci.

Korejieši ēd bulgogus, bet grieķiem garšo souvlaki - uz iesmiem ceptas marinētas jēra gaļas šķēles.

Populārākais ēdiens, ko gatavo uz grila, ir burgeri. 85% grilētāju cep uz grila burgeru kotletes. Otrajā vietā ir steiki (80%) un desiņas (79%). Un trešajā vietā ir vista - 73%. Ja godīgi, tas es vienmēr domāju, ka populārākais ēdiens ir steiks, bet izskatās ka burgeru ēdāju ir vairāk!

4. jūlijā Amerikā svin nacionālo BBQ dienu. Un šī diena sakrīt ar valsts Neatkarības dienu. Eiropā BBQ dienu svin 16. maijā.

Sicīlijā mielojas ar stigjoli (stigghioli) - grilētām jēra zarnu virtenēm kopā ar lociņiem un pecorino sieru.

Kā tikt pie izcila šašlika? Kaukāzā un citviet pas...
Kā garšīgi pagatavot karpu?

Kaut kas līdzīgs

 

© 2022 Grils.lv. All Rights Reserved.
Designed by Enins.lv.
Cron Job Starts