Keramiskais grils – vai tas ir ieguldījuma vērts? Priekšrocības un mīnusi

Grilēšanas pasaule pēdējos gados ir krietni attīstījusies – klasiskajiem ogļu un gāzes griliem pievienojušies dažādi moderni risinājumi, tostarp keramiskie grili jeb Kamado tipa grili. Tie piesaista uzmanību ar unikālo izskatu, izcilo siltuma noturību un daudzpusību. Tomēr, kā jebkuram aprīkojumam, arī keramiskajiem griliem ir gan priekšrocības, gan trūkumi..

 

Šajā rakstā aplūkosim, kas padara šo grilu īpašu, un vai tas ir piemērots tieši Tev.

✅ Priekšrocības


1. Izcila siltuma noturība

Keramika lieliski uzkrāj un notur siltumu. Tas nozīmē, ka, kad grils uzkarsis, tas ilgstoši saglabās stabilu temperatūru – ideāli gan lēnai cepšanai (low & slow), gan īsam, intensīvam grilēšanas ciklam.

 

2. Ekonomiska darbība

Lielākā daļa keramisko grilu darbojas ar kokoglēm, un pateicoties konstrukcijai, ogle deg lēnāk un efektīvāk nekā parastajos metāla grilos. Tas ļauj ar nelielu daudzumu kurināmā pagatavot vairāk.

 

3. Plašs pielietojums

Ar keramisko grilu var ne tikai grilēt un cept, bet arī uzcept picu, maizi, kūpināt gaļu vai gatavot sautējumus. Daudzi modeļi darbojas kā mini krāsnis vai pat kā kūpinātavas.

 

4. Vienmērīga temperatūra visā grila telpā

Keramiskajos grilos nerodas “karstās zonas”, kā tas bieži notiek ar metāla griliem. Tas ļauj vienmērīgi pagatavot produktu visā grila režģa platībā.

 

5. Ilgmūžība

Kvalitatīvi keramiskie grili ir ļoti izturīgi, nerūsē, pareizi kopjot, var kalpot vairākus desmitus gadu. Daudziem ražotājiem ir ilgi garantijas termiņi – pat 20+ gadi.

 

6. Estētika un prestižs

Šie grili ir vizuāli iespaidīgi, pieejami dažādās krāsās, un bieži kļūst par terases vai dārza centrālo elementu.

 

Mīnusi


1. Cena

Keramiskie grili ir ievērojami dārgāki nekā klasiskie grili. Pat neliels modelis maksā vairākus simtus eiro, bet lielāka izmēra versijas var sasniegt 1000–2000 € un vairāk. Tas ir jūtams ieguldījums.

 

2. Smagums un trauslums

Šie grili ir ļoti smagi – bieži 45–100+ kg. Tie nav ērti pārvietojami, un kritiena gadījumā keramika var saplīst, pat ja ārēji izskatās neliels bojājums. Tāpēc tie jāuzglabā un jālieto uzmanīgi un stabilā vietā.

 

3. Uzsildīšanas laiks

Lai arī keramiskais grils notur siltumu lieliski, sākotnējā uzsildīšana bieži vien aizņem ilgāku laiku nekā gāzes grilam vai metāla ogļu grilam – vidēji 20–30 minūtes līdz tas sasniedz optimālu temperatūru.

 

4. Jūtīgs pret straujām temperatūras izmaiņām

Keramika var plaisāt, ja temperatūra mainās pārāk strauji – piemēram, ja uzkarsētu grilu pēkšņi aplej ar aukstu ūdeni (lietus) vai strauji atver vaļā vāku. Nepieciešama rūpība un piesardzīga lietošana.

 

5. Mazāka grilēšanas virsma (atkarībā no modeļa)

Daži keramiskie grili, īpaši kompaktie, ir ar ierobežotu režģa laukumu, kas var nebūt pietiekams lielākām kompānijām vai pasākumiem.

🔆 Kopsavilkums: Vai keramiskais grils ir priekš Tevis?

 

Kritērijs                              Novērtējums


Temperatūras noturība       [⭐] [⭐] [⭐] [⭐] [⭐]
Daudzfunkcionalitāte         [⭐] [⭐] [⭐] [⭐] [⭐]
Cena                                   [⭐] [⭐] ☆☆☆
Pārvietošanas ērtums         [⭐] [⭐] ☆☆☆
Kurināmā patēriņš             [⭐] [⭐] [⭐] [⭐] [⭐]
Izturība (ar nosacījumiem) [⭐] [⭐] [⭐] [⭐] ☆

👍🏻 Ieteicams, ja Tu:

Grilē regulāri un vēlies augstas kvalitātes rezultātu
Interesējies par kūpināšanu, lēnu grilēšanu, picu/maizes cepšanu u.c.
Esi gatavs investēt un rūpēties par aprīkojumu un pilnveidot grilēšanas iemaņas
Nepārvieto grilu bieži (pastāvīga vieta dārzā, terasē)

 

👎🏻 Mazāk piemērots, ja Tu:

Grilē reti vai tikai spontānos pasākumos
Vēlies pārvietot grilu bieži (uz vasarnīcu, piknikiem u.c.)
Meklē vienkāršu, ātri darbināmu risinājumu ar minimālu sagatavošanos